Proiect POSDRU/156/1.2/G/138821 - ACCES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prezentare

Insusirea fizicii inseamna formarea unui sistem de gandire care sa permita intelegerea fenomenelor naturii. Intelegerea unor fenomene sau a unor rationamente, nu se poate obtine dintr-o data. Tot asa cum descoperirea lor s-a facut treptat si intelegerea lor se va realiza in mod gradat. Claritatea ideilor in orice domeniu al fizicii apare dupa un studiu amanuntit, dupa reflectarea proprie si dupa rezolvarea a cat mai multor probleme legate de continutul domeniului respectiv.

Avand in vedere ca fizica este de mare utilitate pentru numeroase specialitati tehnice (ex. electronica, energetica, stiinta meterialelor, etc.) si are implicatii directe sau prin domenii de granita cu multe discipline ca biologia, chimia, medicina, cresterea nivelului de pregatire in fizica reprezinta o problema de permanenta actualitate.

Cartea incearca sa vina in ajutorul studentilor din primul an de studiu, prin realizarea unei sinteze a programei de fizica predata in liceu, facand insa uz de unele elemente de matematica superioara.

Necesitatea unei asemenea carti a fost mentionata in repetate randuri atat de cadrele didactice cat si de studenti, fiind impusa din mai multe motive dintre care amintim:
- pe parcursul celor patru ani de liceu, ansamblul cunostiintelor de fizica nu formeaza un sistem inchegat, unele capitole fiind fragmentate pe diferiti ani de studiu. Lipsa acestui sistem este generata si de faptul ca nu exista o corelare intre manualele de liceu, deoarece colectivele de autori sunt diferite;
- in clasele a XI-a si a XII-a, elevi se intalnesc cu elementele de matematica superioara (calcul diferential si integral) care nu sunt folosite in tratarea exacta a unor probleme de fizica si in definirea unor marimi fizice.

Pentru ca lucrarea sa nu reprezinte o simpla reformulare sau reorganizare a materiei predate in liceu, autorii au inclus unele elemente noi, scopul final fiind:
- sa asigure acelora care au nevoie de fizica ca un instrument auxiliar in alte domenii, cunostiinte mai vaste si tratate la un nivel superior celui din liceu;
- sa pregateasca gandirea fizica necesara insusirii cunostiintelor de nivel superior, acelora care vor studia fizica in continuare.

Structura cartii este cea clasica, fiind organizata pe opt parti: unitati de masura; elemente de mecanica clasica (nerelativista); caldura, termodinamica; lichide, gaze ideale si gaze reale; electrostatica, electrocinetica; magnetism; optica; oscilatii si unde, spectroscopie.

Conform succesiunii celor opt parti ale cartii, dupa prezentarea marimilor fizice si unitatilor de masura, se continua cu elemente de mecanica, in scopul studierii principiilor fundamentale care stau la baza miscarii corpurilor sau sistemelor. Deoarece fenomenele din natura sunt rezultatul interactiunilor care se realizeaza prin intermediul campurilor, se prezinta apoi notiunile legate de interactiunile electromagnetice si fenomene ondulatorii.

In prima parte „Unitati de masura” sunt prezentate marimile fizice si unitatile de masura. Pe langa unitatile de masura din sistemul international, sunt prezentate si unele unitati tolerate, inca folosite in practica, ca de exemplu cal-putere, calorie, gauss, electron-volt. Distantele dintre atomi si alte particule sau dimensiunile lor liniare sunt evaluate in Å; caloria este inca des folosita ca unitate pentru cantitatea de caldura, iar ohm•cm pentru rezistivitate electrica.

In partea de Mecanica clasica (nerelativista) mentionam tratarea subiectelor: spatiu si timp, sistem de referinta, caracteristicile miscarii punctului material, legile mecanicii clasice, lucrul mecanic, energie, putere, elemente de statica.

Conform succesiunii, materialul prezentat in urmatoarele doua parti cuprinde notiuni fundamentale din teoria cinetico-moleculara, notiuni, principii si aplicatii din termodinamica fenomenologica.

In partea de Electrostatica, electrocinetica si magnetism sunt prezentate principalele fenomene electrice si magnetice in regim static, stationar si variabil, precum si miscarea purtatorilor de sarcina electrica in camp magnetic.

In partea alocata Opticii, dupa introducere, in care se face un scurt istoric al etapelor dezvoltarii opticii sub aspect experimental si teoretic, urmeaza prezentarea legilor opticii geometrice. In continuare sunt prezentate fenomenele optice: reflexia si refractia luminii, dispersia luminii, interferenta undelor luminoase, difractia si polarizarea luminii.

Ultima parte, Oscilatii si unde, spectroscopie contine teoria generala a acestor fenomene.

Pentru fixarea si aprofundarea cunostiintelor, cartea contine si probleme specifice, propuse spre rezolvare.

Autorii lucrarii au incercat sa vina in ajutorul studentiilor din primul an de studiu prin realizarea acestei sinteze a programei de fizica predata in liceu. Trebuie mentionat faptul ca aceasta carte nu este un manual obligatoriu ci constituie un ghid pentru studenti, o incercare de a spori interesul pentru fizica, stiinta fundamentala cu largi implicatii in numeroase domenii de activitate.


Resurse


Teste online interactive

Test 1

Test 2

Test 3


 
 
Proiect POSDRU/156/1.2/G/138821 - ACCES